Сложете дълбок тиган на котлона да загрява. Запечете орехите за 5-6 мин. Извадете ги, запечете черния пипер. Нарежете лука на полумесеци, добавете го в тигана. Налейте 50 мл зехтин и 1 с.л. масло. Прибавете нарязания на филийки морков. Оставете зеленчуците да се запържат.

Нарежете доматите на кубчета, добавете ги в тигана. Овкусете с морска сол и захар. Оставете да покъкри, добавете магданоза и доматеното пюре, изключете котлона.

В купа омесете каймата с орехите, маслините, селърито, чубрица, черен пипер, морска сол, олио и лимонов сок.

Направете странични прорези в шарана. Овкусете с морска сол. Напълнете го с плънката. Сложете го в тава, полейте със зехтин. В прорезите на шарана пъхнете резени лимон и домат, като ги редувате. Поръсете с черен пипер и мед. Печете в предварително загрята на 200 С фурна. Щом се позапече, налейте бялото вино и задушените зеленчуци. Върнете във фурната за още 10 мин.