Да сготвим… цветя
Колкото и да не ви се вярва, цветята могат да се ядат! Необичайно, но много забавно – особено за партита и празници.
Цветята служат за храна от хилядолетия
Кулинарната употреба на цветята датира от хиляди години. Първите запазени сведения са от 140 г. пр. н. е. Много различни култури включват цветя в националните си блюда. Римляните са готвели слез, рози, невен и виолетки. Италианците и испанците приготвят пълнени цветове от тиква, индийците пък добавят розови листенца в множество рецепти. А една от тайните на класическия френски ликьор Шартрьоз са цветовете от карамфил.
От цветната леха – в чинията
Цветята се ценят в кулинарията заради красотата и аромата си. Могат да се използват за гарнитура, в салати, чайове, десерти, конфитюри, алкохолни напитки, могат също да се захаросват или да се замразят в кубчета лед. Най-важното условие е да подхождате внимателно. Първо, трябва да сте сигурни, че цветето става за ядене и не е отровно. Второ, най-добре е да подбирате цветя от собствената си градина – тези от цветарските магазини или градинските центрове почти винаги са обработени с химикали. Използвайте добре разцъфнали цветове, а не пъпки, за да се насладите напълно на аромата. Увехналите пък имат горчив вкус. Почистете ги внимателно от насекоми, изплакнете и подсушете. Ако няма да приготвяте цветовете веднага, можете да ги съхранявате в хладилника между леко навлажнени хартиени салфетки. Астматиците и хората с алергии трябва да избягват определели цветя (невен, цикория, хризантема, маргаритка). Внимателно трябва да се консумират и цветята с по-силен аромат. Използвайте цветята пестеливо, особено ако не сте свикнали с тях – големите количества могат да предизвикат храносмилателни проблеми.

ВКУСЪТ НА ЦВЕТЯТА
Цветята изглеждат прекрасно като гарнитура, но какъв вкус имат всъщност?
Цветовете на фасула имат сладък, бобен вкус. Латинката има чудесен лютив вкус, подобен на този на кресона, а маринованите й пъпки успешно могат да заменят по-скъпите каперси. Поречът има вкус на краставица. Сладкият аромат на виолетките, розите и лавандулата ги правят подходящи за салати и десерти. Яркооранжевият невен е икономична алтернатива на скъпия шафран, макар и не толкова пикантен. Други цветя пък имат лютив или ментов вкус.
ВНИМАНИЕ!
НЕ ВСИЧКИ ЦВЕТЯ СЕ ЯДАТ!
Много важно е да се знае кои цветя могат да се ядат и кои са отровни. Отровни са лилиумът, дамското сърце, лютичето, ириса, калата, нарцисът, лупината, петунията, секирчето, зимзеленът, рододендронът, азалията, зокумът, ралицата, клематисът, напръстникът, кукурякът, глицинията, есенният минзухар.