Сложете тенджера с 1,5 л вода на котлона да загрее. Прибавете 1 пилешки бульон,
стрит на прах и 40 гр масло.
Сложете доматите с дъното нагоре, за да са стабилни. Отрежете капачета, но не докрая.
Издълбайте сърцевината с помощта на нож и лъжичка.
Нарежете 40 гр черни маслини, като отстраните костилките. Накъсайте листата на 50 гр спанак и леко ги намачкайте.
Сложете от спанака в двата домата с леко притискане. Сложете втори ред от нарязаните маслини. Капнете по малко зехтин в двата домата.
Отгоре сложете по 1 парче сирене по избор – фета, козе или овче.
В заврялата вода сипете качамака и го сварете според инструкциите. Отстранете съда от котлона и продължете да бъркате.
Допълнете доматите с качамак. Сложете по 1 маслина и затворете капачето, без да притискате.
Преместете двата домата в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
Сервирайте изпечения домат върху канапе от листа свежа салата.
Полейте с босилеково песто, приготвено от листа пресен босилек, магданоз, 30 мл зехтин, 20 мл светъл оцет, 1 скилидка чесън, кедрови ядки и щипка сол.
Поръсете домата с настърган пармезан.