Сварете картофите цели в подсолена вода. Извадете ги, върнете тенджерата на огъня и сложете цвеклото. Добавете във водата кафявата захар, канелата, карамфила, горчицата, оцета. Долейте още вода.

Изсипете брашното в голяма купа. Добавете обелените картофи, намачкайте с ръчен пасатор. Настържете пармезана, овкусете със сол и пипер. Прибавете яйцето.

Обелете и нарежете вече свареното и поохладено цвекло, пасирайте в блендер. Прибавете към тестото, омесете добре.

Запечете орехите на сух тиган.

Нарежете печурките, отцедете предварително накиснатите във вода сухи гъби.

В тенджера налейте 1 – 1 ½ л вода с 1-2 с.л. оцет, 2 с.л. сол и 3-4 с.л. олио. Оставете да заври.

Запечете печурките на сух тиган, добавете 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. масло, както и сушените гъби.

Поръсете работния плот с брашно, премесете тестото. Оформете го на пръчка и го нарежете на парченца по 1 – 1.5 см. Пуснете ги едно по едно във врящата вода и варете 3-4 мин.

Сипете в тигана с гъбите малко от водата на ньоките, добавете синьото сирене и орехите. Изключете котлона.

Отцедете ньоките, изплакнете ги със студена вода. Сервирайте ги с гъбения сос, синьо сирене, салвия и пармезан