Сложете да заври 400 мл вода с пилешкото бульонче.

Запечете леко лука на сух тиган. Сипете 50 мл зехтин и 1 с.л. масло, добавете и ориза. Запържвайте на бавен огън. Щом пожълтее, добавете щипка шафран и малко куркума. Сипете 70 мл вино и на бавен огън започнете да прибавяте по малко от бульона, като изчаквате течността да се абсорбира, преди да сипете следващата порция. Когато ризотото е готово, добавете пармезана и още 1 с.л. масло.

За соса: запечете червения лук на сух тиган, налейте зехтина. Прибавете чесъна,  нарязаните на кубчета домати и мащерката. Щом доматите се позадушат, добавете доматеното пюре, дафиновия лист, сол и пипер. Накрая налейте виното и пасирайте.

Почистете барбуна от люспите. Овкусете със сол и пипер. Залейте го със зехтин и го изпечете на тиган.

Сервирайте с ризотото и доматения сос.