Сварете ориза в литър и половина вода заедно със солта, кафявата захар и оцета.

Накиснете гъбите в студена вода, измийте ги и ги нарежете на едро. Нарежете карфиола на розички. Запечете кедровите ядки на сух тиган, заедно с лука. Добавете гъбите. Щом се позапекат, налейте зехтина. Овкусете с черен пипер и бульончетата. Прибавете карфиола. Оставете да се задуши. Долейте 100 мл вода. Захлупете и изключете котлона.

Изплакнете сварения ориз със студена вода, изсипете го при гъбите и карфиола. Добавете и нарязания магданоз. Поръсете с настърган пармезан

 

Храна, вдъхновена от изкуството

Салвадор Дали – „Оживял натюрморт”

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек (на испански: Salvador Felipe Jacinto Dalí I Domenech), известен с артистичното си име Салвадо̀р Дали, е испански каталунски художник сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Той е и много добър чертожник. Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен.

Дали има силно въображение и понякога необичайно поведение със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, които имат за цел да привлекат общественото внимание. Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Дали проявява любов към всичко, което е позлатено, и прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. Той дори си измисля арабско потекло.

Картината „Оживял натюрморт” е рисувана през 1956 г. В този период творчеството на Дали носи отличителните белези на техническа виртуозност и засилване на интереса в областта на оптичните ефекти, науката и религията. Той е очарован от структурата на един сорт карфиол, наречен романеско и от съвършенството на „логаритмичните му спирали” и поради тази причина го включва в някои от творбите си.

Ние пък ви предлагаме рецепта с участието на този интересен зеленчук, еклектична като картина на Дали и също толкова интересна.