Сложете тиган с малко зехтин да загрява. Запържете бекона. Отцедете върху домакинска хартия.

На друг котлон сложете тенджера със 100 мл зехтин. Запържете ориза с едната глава лук. Налейте 2 чаши вода, овкусете с дафиновия лист, ½ пилешки бульон и черен пипер. Захлупете и оставете да къкри.

Нарежете фазана на порции. Сипете в купа бахара, черния пипер, морската сол. Оваляйте месото в сместа. Залейте със зехтин и оставете да престои.

Запържете го в мазнината от бекона, първо с кожата надолу. Щом се запържи, фламбирайте с джина. Прехвърлете фазана в тавичка с кожата нагоре. В тигана налейте бяло вино. Половината от соса изсипете в тавата. Овкусете с пилешкото бульонче, добавете стафидите, втората глава лук, нарязан на полумесеци и розмарина. Налейте 1 чаша вода, покрийте с алуминиево фолио. Сложете в предварително загрята фурна за 10 мин, махнете фолиото и запичайте още 2-3 мин.

Нарежете зелето на тънки ивички, а червения лук – на тънки полумесеци. сложете го в освободения тиган с половината сос, върнете на тигана. Отгоре сложете зелето. Сипете оцета. Намалете температурата, захлупете и оставете да се задушава.

Извадете готовия фазан от тавата. Върнете я на огъня, добавете доматеното пюре и червеното грозде.

Отцедете ориза, изплакнете със студена вода.

Сервирайте фазана с ориза, зелето, бекона и соса.