Сложете на огъня голяма тенджера с 1 л вода с 3 щипки сол, малко бял пипер, сока от парче лимон, 1 дафинов лист и 2-3 коркови тапи. Щом заври, пуснете октопода и варете 15 мин.
На съседен котлон сложете тенджерка с 30-40 мл зехтин, глава лук, нарязан на полумесеци, 1 морков – на кръгчета и 2 стръка селъри. Щом се позапържат, налейте чаша червено вино, пуснете 1 дафинов лист и скилидка чесън. Изсипете доматения сок, а доматите нарежете и също прибавете при зеленчуците. Захлупете, намалете огъня и оставете да покъкри, докато се сгъсти.
Извадете октопода от тенджерата, изплакнете с леденостудена вода, отцедете. Прибавете малко от водата, в която се е варил, към доматения сос.
Отрежете главата на октопода, отстранете човката. Отделете пипалата. Нарежете главата на шайби, а пипалата оставете цели или нарежете, в зависимост от големината. Прехвърлете при доматения сос и варете около 20-25 мин.
Отцедете октопода и зеленчуците, а соса пасирайте заедно с част от зеленчуците, 40 гр маслини, няколко стръка магданоз и скилидка чесън.
Сервирайте с листа зелена салата и салата с краставици и маслини. Залейте със соса. Украсете с резен лимон, стрък селъри и капки балсамов оцет.