Сложете измитите кайсии да се сварят на пара. Когато са готови, изчистете от костилките и пасирайте.
Сипете 300 мл течна сметана в тенджера. Сложете на котлон с умерена температура. При сметаната прибавете кайсиите, 4 с. л. захар, 1 с. л. масло, жълтъците на 6 яйца и 2 с. л. картофено пюре и разбийте хубаво с тел. Продължете да бъркате до готовност на суфлето. Първо сместа ще се втечни от маслото, а след това ще започне да се сгъстява от жълтъците и брашното. Преместете съда от огъня и продължете да бъркате още малко. Оставете да се охлади в съд със студена вода. Изцедете сока на един лимон и сипете в суфлето. Разбъркайте и оставете да изстине още малко.
Сложете белтъците от яйцата в каната на пасатора и ги разбийте на сняг. Сипете ги в охладеното суфле и бъркайте бавно до еднородна смес.
Сипете сместа в съдове за суфле. Сложете ги в тавичка с вода. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 5-10 минути.
Докато суфлето стане готово, пригответе кайсиевото пюре. Отстранете костилките на 5-6 кайсии. Сложете ги в каната на пасатора заедно с 3 с. л. захар, сока на ½ лимон и 1 к. л. масло. Пасирайте.
По желание запечете във фурната няколко сушени кайсии.
Сервирайте суфлето върху кайсиевото пюре. Отгоре сложете печени кайсии. Украсете с пудра захар, течен карамел и стрък мента.