Почистете спанака и попарете във вряща вода. Изплакнете със студена вода, за да запазите цвета му. Отцедете и го нарежете на много ситно. Смесете го с рикотата и разбъркайте добре.Получената смес овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 220 С.
Нарежете пилешките филета на кубчета. Сложете месото в купа, овкусете го със сол и черен пипер. Добавете прясно настърганата кора на половин лимон, скилидка ситно нарязан чесън, стрък изронен розмарин и 1-2 с.л. зехтин. Разбъркайте добре.Овкусеното пилешко запържете в тиган без допълнителна мазнина до зачервяване.
Разбийте остатъка от маринатата с трите яйца и брашното, за да приготвите заливката.
Намаслете малък огнеупорен съд или тавичка. Разстелете тестото в съда като хубаво притискате към стените, така че краищата да остават навън. Подредете парчетата пиле равномерно по дъното на съда. Залейте месото с приготвената заливка и отгоре покрийте равномерно със сместа от спанака и рикотата. Завийте краищата на тестото и покрийте с капак от тесто с размера на съда. Оформете пая, изрежете малък отдушник в средата и преди да го поставите във фурната, разтърсете леко съда, за да вкарате въздух и отдолу.
Печете 30 мин на 220 С.
Гарнирайте с лека салата. Пригответе дресинг от 30 мл зехтин, щипка сол, щипка черен пипер, супена лъжица балсамов оцет и щипка кафява захар.Разбийте добре до хомогенност.
Нарежете на дълги тънки ивички половин червена чушка. Нарежете един домат на тънки полумесеци, прибавете и накъсана на едро зелена салата, едро нарязано и намачкано червено зеле и едро нарязан магданоз.Разбъркайте добре зеленчуците с дресинга.
Сервирайте пая със салатата.
Няма коментари