Обезципете свинското бонфиле. Натрошете зърната пипер. Овкусете месото със сол и пиперите, като натискате с длани, за да потънат в месото. Оставете филето да поеме солта и ароматите.
Сложете голям дълбок тиган да загрява. Налейте 30 мл зехтин. Когато мазнината загрее, сложете филето. Прибавете и един стрък свежа мента или джоджен. Почти веднага обърнете няколко пъти, докато побелее и се запечата. Сложете капак и допечете от всички страни.
Сложете на котлона малък дълбок съд за ментовия сос. Сипете в него 2 с. л. мед, леко да се карамелизира. Прибавете 50-100 мл мента за цвят. Сосът трябва да заври и да се сгъсти. Нарежете на ситно листа прясна мента и ги прибавете към края, за да са свежи и ароматни.
За приготвянето на чушковото конкасе в купа размесете 1 червена чушка, нарязана на едри квадрати, краставица на кубчета, 30 мл чушково олио, сока на ½ лимон, ½ глава червен лук на кубчета и щипка сол.
Нарежете готовото изпечено филе на дебели шайби. Сервирайте го с конкасе, сос, резен зелен лимон и стрък прясна мента.