Сложете съд за супа на котлона да загрява.
Нарежете 400 гр гъби на едри филийки. Сипете ги в тенджерата на сухо да се запекат. За 1-2 минути гъбите ще пуснат вода и ще се задушат.
Нарежете парче целина на дребни кубчета и сипете в тенджерата. Сложете капак. Добавете средно голям морков и половин глава лук, нарязани на кубчета. Сипете 30-40 мл зехтин и масло колкото орех. Не слагайте капака. Водата трябва да изври и зеленчуците леко да се запържат. Налейте вода за супата.
Овкусете с ½ ч. л. мая на прах, щипка индийско орехче, щипка черен пипер и 1 с. л. сухо шери.
Разбъркайте. Оставете супата да ври около 20 минути – до пълното сваряване на зеленчуците.
Отстранете кората на филийките хляб. Нарежете кростините във форми по ваше желание. Сложете ги в тиган и на котлон да се подсушат леко.
Прибавете 15 мл зехтин, ч. л. масло, колоран или куркума на върха на ножа и разбъркайте.
Поръсете кростините с щипка сол и щипка риган.
Нарежете магданоз, листа целина и копър на ситно и разбъркайте. Сипете в готовата супа, за да са свежи и ароматни.
Сервирайте супата с кростини.