Сложете тенджера на котлона да загрява. Нарежете половин глава лук на едро и сипете в тенджерата. Прибавете скилидка чесън, 1 с. л. масло и 20 – 30 мл зехтин. Разбъркайте и оставете леко да се запържат. Налейте 500 мл вода и сложете капак да заври.
Нарежете картофа на едро и сипете в тенджерата. След 10 минути ще е сварен.
Отрежете долната твърда част на аспержите. Нарежете ги на 3-4 части. Отделете връхчетата.
Прибавете в тенджерата пилешкото бульонче, стрито на прах, щипка бял пипер и щипка мащерка. Сложете аспержите без връхчетата. Оставете 10 минути да се варят.
Сложете над тенджерата съда за варене на пара. В него сложете връхчетата аспержи. Захлупете. След 10 минути преместете от огъня. Отделете съда с връхчетата настрани.
Сложете тиган на същия котлон да загрее. Нарежете филийките хляб на дълги пръчици. Сложете ги в тигана да се подсушат и запекат от всички страни. Внимателно объщайте хлебните пръчици, докато са меки, за да не се счупят. Сложете 1 с. л. масло в тигана да се разтопи. В разтопеното масло сложете щипка сол и щипка мащерка. Разбъркайте. Оваляте крутоните внимателно.
Пасирайте супата.
Сервирайте крем-супата, украсена с фигура от течна сметана. Отстрани сложете няколко връхчета аспержи. Гарнирайте с крутоните.