Обезкостете бутчето, като движите ножа по костта. Овкусете месото от двете страни със сол и черен пипер. Окрехкотете го с механичен уред и го нарежете на едри парчета.
Нарежете морковите на едри шайби. Срежете наполовина едната глава лук. Сложете ги в предварително загрят тиган заедно с три гъби, да се запекат на сухо. Извадете от тигана и налейте малко олио.
Когато мазнината загрее, сложете месото. Веднага обърнете няколко пъти, докато побелее и се запечата.
Срежете на четири другата глава лук. Сложете в тигана при месото заедно със запечените зеленчуци. Прибавете маслото. Като се разтопи, разбъркайте и преместете тигана от огъня.
Изсипете в глинен гювеч съдържанието на тигана.
Цепнете на кръст двата домата от горе. Запечете на огън една суха сладка и една суха люта чушка. Срежете на 4 пресните картофи и ги сложете в гювеча.
Прибавете доматите, стрито на прах телешко бульонче, универсален зеленчуков микс, зърна зелен пипер, запечените сухи чушки, цяла глава чесън, 2 чаши бяло вино, 2 цели стръка магданоз, 1-2 щипки сол и вода.
В купичка сложете 50-100 гр брашно и малко вода. Размесете. С това тесто ще залепите капака на гювеча.
Печете ястието в предварително загрята на максимална температура фурна, а след 10 минути намалете на поддържаща температура от 150 градуса.