Бланширайте патисоните за 7-8 мин. във вряща подсолена вода.
Нарежете на ситно селърито, чушката, лука, чесъна. Запечете ги леко на сух тиган, заедно със семената от копър, лютия пипер, ригана, салвията, босилека, сол и пипер. Налейте зехтина, добавете мащерката. Щом зеленчуците се задушат, прибавете боба и налейте 100-150 мл вода. Оставете да къкри.
Изплакнете патисоните със студена вода. Издълбайте ги. Нарежете вътрешността и я изсипете при плънката. Задушавайте още 1-2 мин. Напълнете патисоните. Подредете ги в тавичка, захлупете ги с капачетата и печете в предварително загрята фурна за 15-20 мин.
В купа смесете продуктите за салсата. Сервирайте с патисоните.