Сложете картофите и морковите да се сварят.

Нарежете пащърнака на жулиени. Сложете тенджерка с малко вода на котлона. Добавете лютия пипер, кимиона, солта и захарта. Изсипете пащърнака и оставете да поври 10 мин. Добавете оцета и магданоза.

Почистете месото, овкусете със сол и пипер, набодете го с остър нож. Загрейте 30 мл зехтин в тиган и изпържете месото, като най-напред обърнете няколко пъти, да се запечата. Намажете стековете с маслото, прехвърлете ги в тавичка и допечете в предваритено загрята на 250 С фурна до желаната степен на готовност.

Върнете тигана с мазнината на котлона, прибавете нарязаните лук, селъри, морков, чесън. Сипете червеното вино, телешкото бульонче, доматеното пюре и мащерката. Оставете да къкри. Добавете мазнината, която стековете са пуснали в тавичката.

Намачкайте сварените картофи с ръчен пасатор, прибавете маслото, индийското орехче, сол. Налейте малко от водата от варенето и 1 с.л. течна сметана. Разбийте с тел.

Сварените моркови охладете в студена вода и нарежете на дълги парчета. Сложете тиган да загрява, добавете 1 с.л. мед и морковите. Обръщайте ги, да се карамелизират от всички страни.

Сервирайте стековете със соса, пюрето, морковите и маринования пащърнак.