Налейте 1 литър вода в тенджера и сложете на котлон да заври.
Прибавете 1 щипка сол, 20-30 мл олио, захлупете и оставете да заври. Когато водата кипне, сипете бланширания ориз и разбъркайте. Сложете капака. След 10 минути оризът ще е готов.
Изцедете сока на лимона в купа за дресинга. Там прибавете и ½ ч. л. едро смлян червен пипер, 1/2 ч. л. риган, 40 мл зехтин, черен пипер и сол. Добавете 1 скилидка чесън, нарязан на тънки филийки. Разбийте с тел до получаване на еднородна смес и оставете да престои 10 минути.
Нарежете червената чушка и краставицата на малки кубчета, а маслините и перата на 2 стръка пресен лук – на ситно.
Изплакнете готовия ориз със студена вода, за да отмиете нишестето и да го охладите. Оставете за кратко да се отцеди.
Половината от спанака използвайте за подложка при сервиране на готовата салата. Другата половина нарежете на ивички.
Сипете в купата с дресинга всички нарязани зеленчуци. Разбъркайте хубаво да се овкусят.
Сипете ориза при зеленчуците. Разбъркайте.
Сервирате салатата с резени лимон и черна маслина.