Изрежете блатовете за торта според големината на тавичката, която ще използвате.
Изцедете сока на 1/2 лимон в купичка. Прибавете 1-2 капачки ром и 50 гр стафиди и разбъркайте. Оставете стафидите да набъбнат.
В дълбок съд налейте 500 мл прясно мляко за крема и сложете на котлона да заври. Прибавете ванилията и 7 с. л. захар и разбъркайте.
В друг съд сипете 250 мл прясно мляко и 30-40 гр нишесте и разбийте с тел.
Отделете белтъците от жълтъците на 3 яйца. Когато млякото кипне, преместете съда от огъня. Бъркайте с тел и изсипвайте нишестето. Прибавете и жълтъците един по един, като продължавате да разбивате. Кремът почти веднага се сгъстява.
За сиропа сложете друг съд на котлона. Налейте сока от 1 компот от праскови (200 мл). Прибавете стафидите и сока от купичката, малко вода, 3 с. л. захар, разбъркайте и оставете да заври. Сиропът е готов, когато се сгъсти.
Подредете в тавичката двата блата. Поръсете ги с набъбналите вече стафиди и залейте със сиропа. Подредете прасковите и леко ги притиснете да се отворят. Третият блат нарежете първо на тесни ленти, а след това на тънки филийки. Поръсете пръчиците отгоре, без да ги подреждате. Залейте с крема и подравнете. Поръсете обилно със смлени орехи. След като се поохлади, преместете в хладилника.
Готовия десерт сервирайте с помощта на супена лъжица, като изрежете “листа”. Украсете чинията и десерта с топинг шоколад, топинг бял шоколад, топинг ягода и стрък мента.