Сложете на котлона тенджера с 1 л вода, 2 щипки сол и 50 мл олио. Когато водата заври, прибавете 150 гр макарони-мидички и разбъркайте. След 7-8 минути ще са готови.
Нарежете 4 стръка пресен лук на ситно и изсипете в дълбока купа. Обелете 1 краставица на ивици. Нарежете на не много едри кубчета. Прибавете в купата.
За дресинга сипете в купа 2-3 с. л. заквасена сметана и 2-3 с. л. майонеза. Разбийте с тел хубаво до гладка смес. Прибавете сока на ½ лимон, щипка черен пипер и голяма щипка сол.
Нарежете копър и изсипете в купата. Разбъркайте хубаво.
Готовите мидички изплакнете със студена вода да се охладят. Изсипете ги в купата при краставиците. Разбъркайте.
Залейте салатата с дресинга и сервирайте. Украсете с тънки ивички червена чушка, парче лимон и стрък пресен босилек.