Сложете тенджера на котлона да загрява.Нарежете 1 глава лук на ситно. Изсипете го в тенджерата и го запечете на сухо. Обелете и нарежете 1 голям морков на кубчета. Добавете го при лука. Прибавете и 1 с.л. масло, 30 мл олио и 30 мл зехтин. Разбъркайте.
Нарежете 100 гр гъби на тънки филийки. Срежете 1 зелена чушка по дължина и отстранете семките. Нарежете на кубчета. Сложете 1 суха сладка червена чушка на котлона и я запечете леко. Изчистете от семките и дръжката и я накъсайте на дребни парчета. Изсипете всички нарязани зеленчуци в тенджерата и и разбъркайте. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и сините сливи, отстранете костилките и ги добавете нарязаните плодове към сместа.
Овкусете плънката с ½ с.л. червен пипер, 1 голяма щипка мащерка , 2 щипки чeрен пипер и сол на вкус.
Нарежете и свежите подправки- 2-3 стръка магданоз, 2-3 стръка копър,1 стрък пресен сминдух.Сипете ½ чаша бяло вино, разбъркайте и задушете под капак. Прибавете бланширания ориз, 300-400 мл вода ,разбъркайте и захлупете.Когато оризът увеличи обема си с 1/3 плънката е готова.
Отлепете кожата на пилето от отвора към бутчетата. Сложете по 1 с.л. масло под кожата в свивките на бутчетата.
Пригответе сместа за намазване на пилето. В купа сипете ½ с.л. мед, ½ с.л. червен пипер, 1 с.л. горчица, 1 к.л. лъжичка соев сос, сол на вкус,1-2 щипки черен пипер е сока на ½ лимон. Сипвайте и по малко олио, докато разбивате с телта.
Напълнете пилето.
Откъснете дълъг лист домакинско фолио. Нагънете го пъ дължина ,за да получите лента с ширина 4-5 см. С лентата привържете краката на пилето към отвора. Сложете парче фолио и на самия отвор, за да предпазите плънката от изтичане. Остатъкът от плънката изсипете в тавата за печене. Подравнете. В съда от плънката сипете 500 мл вода, 100 мл бяло вино, 1 пилешко бульонче стрито на прах. Разбъркайте и изсипете в тавичката за печене.
Разбъркайте сместта за намазване и намажете пилето. Преместете го в тавичката.
Сложете малко парче фолио върху най-изпъкналата част на пилето. С голям лист фолио завийте отгоре цялото пиле.
Печете 30-40 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато пилето е готово, махнете фолиото и върнете тавичката във фурната за още 5 минути.

Сервирайте месото с 1-2 лъжици от плънката, гарнирани с листа свежа далата, краставица,сушена кайсия, сушена синя слива, запечена гъба, стрък свежа подправка и капки чили сос. Поръсете и с черен пипер.