Почистете октоподите от човките.

В тенджера налейте вода, сипете 3 ч.л. морска сол и малко зелен пипер. Когато заври, пуснете октоподите. Щом водата пак кипне, ги извадете.

Налейте 30-40 мл зехтин в тавичка. Нарежете картофите на тънки филийки, наредете ги на дъното със застъпване. Върху тях сложете едро нарязаните домати и лук, маслините и чесъна. Между тях подредете бланшираните октоподчета. Залейте с виното, поръсете с розмарин, риган, морска сол, зелен пипер и зехтин.  Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна за 20-30 мин. Махнете фолиото и печете още 10 мин.

Нарежете тиквичките, чушката, лука, чесъна. Сложете уок със 70-80 мл олио и 3-4 капки сусамово олио да загрее. Пуснете зеленчуците (без зелената част на лука). Бъркайте. Зеленчуците трябва да останат хрупкави. Накрая овкусете със соевия сос и добавете зелената част на лука. Сипете меда и чили соса, изключете котлона.

Сервирайте октоподите със зеленчуците.