Сложете тенджера с вода да загрява. Сложете 2 с.л. сол, 1 с.л зехтин и малко оцет. Щом заври, пуснете вътре корите за лазаня за 3-4 мин. Изплакнете ги със студена вода.

Нарежете лука на ситно, запечете го на сух тиган. Сипете зехтина, чесъна и лютия пипер. Добавете каймата,  босилека, черния пипер, захарта, солта. Оставете да се запържи. Изсипете доматеното пюре, доматения сос и дафиновия лист. Налейте 1 чаша вода, намалете огъня, оставете да къкри.

В друга тенджера разтопете 1 с.л. масло с 30 мл зехтин. Добавете брашното, запържете, прибавете прясното мялко, като бъркате. Оставете соса да се сгъсти. Прибавете 30 гр пармезан, рикотата и 125 гр моцарела.

Подредете един пласт от корите в йенски съд. Отгоре поръсете от месния сос, а върху него – от бешамела. Подредете втори ред кори, месен сос, бешамел и т.н., като завършите с кори. Най-отгоре подредете нарязаната моцарела, поръсете с пармезана и малко от бешамела. Печете в предварително загрята фурна до зачервяване.