Бланширайте спанака в 300-400 мл вряща подсолена вода. Отцедете и изплакнете със студена вода.
Нарежете лука на полумесеци, а чесъна – на филийки. Сложете в сух тиган да се запекат леко – около минута. Налейте 100 мл зехтин. Прибавете нахута, ситно нарязаните люти чушки, кориандъра, кимиона и кърито. Задушавайте 5 мин. Добавете доматите, оставете да къкри още 5 мин. Овкусете със сол и пипер.
Нарежете на филии и осолете патладжана, за да премахнете горчивия вкус. Изплакнете го със студена вода и го нарежете на едри кубчета. Сложете го в сух тиган да се изпече. Налейте 30-40 мл зехтин. Щом се изпържи, го изсипете при нахута. Долейте 100 мл вода и оставете да къкри 5 мин.
Сложете бланширания спанак в блендер, овкусете с индийско орехче, зелен пипер и 50 мл зехтин; пасирайте.
Сервирайте кърито със спаначеното пюре. Украсете с червена чушка и лимон.