Нарежете скилидките чесън на много ситно и сипете в купа. Прибавете няколко капки соев сос, 1-2 с. л. мед, 1 к. л. светъл оцет, капки чили сос, 2 щипки натриев глутамат и черен пипер и разбийте добре с тел. Свалете кожата на бутчетата (в арабския свят пилетата се дерат, а не се скубят). Нацепете ги, оваляте ги в маринатата и оставете да се овкусят.
В тенджера сипете 50 мл зехтин и 150 гр ориз и разбъркайте. Сложете съда на котлона да се бланшира ориза. Нарежете лука на ситно. Когато оризът започне да се пържи, прибавете нарязания лук и оставете за кратко да се задуши. Налейте вода добавете голяма щипка сол, разбъркайте и варете ориза 5 минути.
Намажете дъното на тавичка с олио и подредете бутчетата. Печете 20-25 минути в предварително загрята фурна на 150-180 градуса.
Прецедете готовия ориз, изплакнете на течаща вода и оставете да се отцеди. Сложете тиган да загрява. Сипете 50-60 мл зехтин и колоран. Прибавете част от ориза при колорана да се оцвети. Разбъркайте. Другият ориз оставете бял.
В чиния за сервиране сипете от двата цвята ориз в предпочитана от вас форма. Нарежете червената чушка и копъра на ситно. Поръсете чушката между двата цвята ориз, а копъра – върху ориза. Отрежете 2 шайби портокал. Сложете ги в чинията. Пригответе си малки парчета домакинско фолио. Завийте кокалчетата на изпечените пилешки бутчета за удобство. Оваляйте всяко бутче в соса. Върху всяка шайба портокал сложете бутче. Украсете с резени лимон.

 

Виж още FOOD STYLING